Copiii sunt dornici să descopere lumea, iar cel mai simplu mod de a-i ajuta să facă asta este să apelezi la puterea imaginației.
Foarte multe povești nu au doar darul de a relaxa cititorul sau ascultătorul, ci reprezintă lecții de viață, care le permit inclusiv adulților să înțeleagă mai bine lucruri la care poate nu s-ar fi gândit.
Poveștile - o modalitate simplă de a-i ajuta pe copii să descopere lumea prin imaginație
La vârsta copilăriei, poveştile şi basmele sunt mai mult decât simple istorisiri. Ele reprezintă un instrument foarte important aflat la îndemâna părinţiilor, pentru a stimula dragostea de lectură şi cărţi, curiozitatea intelectuală a micuţului, dar şi un instrument pentru a consolida legătura afectivă copil-părinte.
În această etapă se fixează principalele valori şi modele de viaţă, iar copilul se identifică cu personajul care corespunde cu modelul educaţional existent.
Personajele din basme ne însoţesc în anii copilăriei şi ne oferă modele pe care să le urmeze în viaţa adultă.
Cum poveștile stimulează dorința de cunoaștere, imaginația și creativitatea copilului
Prin intermediul poveştilor, copilul descoperă lumea şi se poate plasa în situaţii de viaţă în afara contextului familial. Prin lupta dintre bine şi rău şi situaţiile conflictuale întâlnite, copilul învaţă strategii de viaţă, descoperă consecinţele unor fapte şi atitudini şi îşi însuşeşte comportamente sociale pozitive.
Fără a fi obligat să treacă printr-o experienţă negativă, copilul poate învăţa astfel să descopere lumea din jur, oamenii şi modul în care aceştia acţionează în diferite situaţii de viaţă.
Multe dintre poveştile pentru copii semnalează la nivel metaforic lupta dintre bine şi rău, identifică principalele tipologii comportamentale, precum şi modul în care anumite situaţii concrete de viaţă îşi pot găsi rezolvarea.
În povești ca ”Scufiţa Roşie” și „Capra cu trei iezi”, copiii înţeleg faptul că, până la o anumită vârstă, trebuie să asculte şi să respecte sfatul părinţilor pentru a evita pericolele iminente.
Finalul acestor poveşti aduce întotdeauna soluţia salvatoare prin implicarea factorilor educaţionali, reprezentaţi de familie şi ceilalţi formatori din viaţa copilului.
Contextul narativ al basmului facilitează accesul copilului la cuvinte şi expresii noi, permite înţelegerea sensului unor cuvinte abstracte sau metaforice, dezvoltând astfel limbajul şi gândirea.
Imaginaţia şi creativitatea joacă un rol important în viaţa copilului pentru că ea este cea care îl ajută pe copil să stabilească o legătură între lumea sa internă şi cea externă, să îşi construiască propria imagine de sine şi să dezvolte pe viitor strategii de succes pentru rezolvarea problemelor şi identificarea soluţiilor.
Copiii pun întrebări părinţilor, se bucură pentru victoria personajului cu care se identifică, devin trişti sau îngrijoraţi atunci când personajul respectiv se află în dificultate şi învaţă să îşi definească propriile emoţii în raport cu anumite situaţii de viaţă.
Tot în acest context, copilul învaţă să îşi definească emoţiile pozitive în raport cu cele negative şi dezvoltă anumite comportamente de tip social.
Poveștile ca instrumente de învățare a valorilor și modelelor de viață în copilărie
Poveștile consolidează legătura dintre copil și părinte, apoi dintre copil și cadru didactic, prin implicarea ambelor părti într-o activitate care îi reunește prin cuvinte, comportamente și trăiri afective. Părintele este cel care creează contextul, devenind regizorul unei scene de viată, iar copilul o trăieste.
Îi ajută pe copii să se familiarizeze cu concepte importante legate de viață și de relațiile interumane, într-un mod amuzant și plăcut.
Copiii învață din povești cât de mult contează bunătatea, empatia și prietenia, dându-le ocazia să facă diferența între comportamentele pozitive și cele negative.
Le oferă modele demne de urmat. Eroii multor basme dețin calități precum curajul, ambiția sau bunăvoința, pe care le demonstrează pe tot parcursul poveștii.
Le arată cât de important este să lupte pentru ceea ce își doresc și să nu se dea bătuți în fața greutăților.
Micuții învață astfel să fie ambițioși și să nu se teamă să viseze.
Le oferă lecții de viață. Majoritatea poveștilor au o morală, din care cei mici pot trage concluzii importante pentru propriul viitor.
Le dezvoltă imaginația și limbajul. Poveștile sunt o modalitate perfectă de a îmbogăți lumea interioară a celor mici și mari deopotrivă.